Proyectos de Innovación

I

Inanición (ayuno prolongado)

- Ver Ayuno

 

Indicadores de situación nutricional

- Ver Valoración del estado nutricional

 

Índices de calidad de la dieta

- Healthy Eating Index, USDA

- Healthy Eating Index, National Cancer Institute

- Diet quality, What is it and does it matter?, 2007. Recopilación de los 25 índices de calidad de la dieta utilizados

 

Índice de masa corporal

- Ver también Composición corporal

- BMI classification, WHO

- Body mass index, CDC, Centers for Disease Control and Prevention

- Cálculo y clasificación del IMC, SEEDO

- Global Database on Body Mass Index, An interactive surveillance tool for monitoring nutrition transition, WHO

Calculadoras

- BMI calculator, CDC (Centers for Disease Control and Prevention, US)

- BMI calculator, WCFR

- Body Weight Simulator (Desarrollado por Kevin Hall’s research group, NIDDK)

- The BMI calculator (EUFIC)

- Weight loss predictor (Pennington Biomedical Research Center)

 

Índice glucémico /carga glucémica

- Determination of the Glycaemic Index (GI) and Recommendation for Food Classification, Switzerland: ISO 26642 (2010) Food Products | Preview | En pdf

- Dietary Glycemic Index and Load and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Updated Meta-Analyses of Prospective Cohort Studies, 2019

- Food, Glycaemic Response and Health, ILSI, 2011

- Glycemic Index From Research to Nutrition Recommendations?, 2005, Nordic Council

- Glycemic Index Foundation

- Glycemic Index and Glycemic Load, Linus Pauling Institute

- Glycemic index, glycemic load and glycemic response: An International Scientific Consensus Summit from the International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), 2015

- Glycemic Index, Glycemic Load and Glycemic Response: An International Scientific Consensus Summit, 2013

- Índice glucémico, UNED

- International table of glycemic index and glycemic load values, 2002

- International tables of glycemic index and glycemic load values 2021: a systematic review, nov, 2021

- International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008, Diabetes Care, 2008. Tablas disponibles online

- The University of Sydney Glycemic Index Database, 2012

- US National Institutes of Health. National Cancer Institute. Risk Factor Monitoring and Methods, Glycemic Index Values Database | Glycemic Load

 

Industria alimentaria

- Ver también Alimentos funcionales

- Ver también Nuevos alimentos

- Ver también Recursos CyTA

- Alimentación y salud: el compromiso de la industria española de alimentación y bebidas 2005-2010, FIAB

- Catálogo iniciativas empresariales, 2014, Fundación Alimentum 

- Challenges and Opportunities for Change in Food Marketing to Children and Youth: Workshop Summary, IOM, 2013 | En pdf

- Data & Trends of the European Food and Drink Industry 2013-2014 | 2019 - FoodDrinkEurope

- El sector alimentario y los retos nutricionales del siglo XXI, Nestle, 2014 | Ponencias

- FIAB (Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas) | Blog

- “Food for Life” Strategic Research and Innovation Agenda 2016 | En pdf

- I+D+i en la Industria Agroalimentaria, En: Libro Blanco de la Nutrición, 2013, pág. 541

- Implicación social de la industria alimentaria, 2011

- Industria alimentaria 2012-2013, MAGRAMA

- FoodDrinkEuropePublicaciones

- Food Industry Glossary, FMI

- Fundación Alimentum — Publicaciones

- La alimentación y el consumidor, Escuela Nacional de Sanidad, 2013

- Los dietistas en la industria alimentaria, Dietitians of Canada

- Los retos de la industria alimentaria ante la seguridad y los hábitos nutricionales saludables, 2013 | En pdf

- Nuevos alimentos para nuevas necesidades, 2003

- Plan de Colaboración para la Mejora de la Composición de los Alimentos y Bebidas y Otras Medidas 2017-2020, 2018, AECOSAN

Proyecto europeo PLEASURE  “Novel processing approaches fot the development of food products low in fat, salt and sugar reduced”

- Retos medioambientales de la industria alimentaria, 2012

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Infancia

- Ver también Comedor escolar

- Ver también Lactante

- Child nutrition, UNICEF

- Infants, USDA, WICwork

- Infant Nutrition and Feeding, USDA, 2009

- Interventions for the prevention and treatment of pediatric overweight and obesity, Position paper of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2013

- Libro Blanco de la nutrición Infantil en España, 2015 - En pdf

- Principios de orientación para la alimentación de niños no amamantados entre los 6 y los 24 meses de edad, Organización Panamericana de la Salud, 2007

- Protocolos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición, AEP, 2010

- Reflexiones en nutrición infantil: mitos y realidades, 2014 | En: Curso de actualización en pediatría (AEP)

- Scientific Opinion on nutrient requirements and dietary intakes of infants and young children in the European Union, EFSA, 2013

- WHO

- UNICEF/WHO/The World Bank Group Joint child malnutrition estimates - levels and trends in child malnutritionKey findings of the 2018 edition

 

Ingestas dietéticas de referencia (Ingestas recomendadas)

- Relación de recursos en internet

- EFSA, Dietary reference values

- FAO, Nutritional requirements

- García Gabarra, 2006, Revisión 1ª parte / 2ª parte

- IFIC, Preguntas y respuestas acerca de las Ingestas Alimentarias de Referencia

- Instituto de Medicina Norteamericano (IOM) | Dietary Reference Intakes (DRI) | Listado de monografías de NAPDietary Reference Intake (DRI) Reports and TablesDaily Value (DV) TablesNutrient recommendations (incluye una aplicación para calular las DRI)

 

Ingestas máximas tolerables

- Guidance for establishing and applying tolerable upper intake levels for vitamins and essential minerals, EFSA, 2022

- A Model for Establishing Upper Levels of Intake for Nutrients and Related Substances, FAO, 2005

- Ingesta máxima tolerable (Upper Level), EFSA, Febrero, 2006

- Niveles máximos de ingesta admisible (Tolerable upper intake level), AECOSAN, 2015 | En PDF

- Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, EFSA

- Safe Upper Levels for Vitamins and Minerals, FSA, UK, 2003 | En pdf

- Safe upper intake levels for vitamins and minerals, 2006

- Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of calcium, EFSA, 2012

- Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of vitamin D, EFSA, 2012

- Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA), EFSA, 2012

 

Inmigrantes

- Hábitos alimentarios de los inmigrantes en España, actualización 2007, Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación | Resumen

 

Inmunidad

- Nutrition and Immunity in Man, ILSI, 1999 | 2011

 

Insectos comestibles

- Ver Entomofagia

 

Intercambios de alimentos

- Ver Listas de intercambios de alimentos

 

Intolerancia alimentaria

- Ver también Alergias e intolerancias alimentarias

- Ver también Lactosa

- Alergias e intolerancias alimentarias, EUFIC, 2006

- Intolerancia alimentaria, 2009

- Intolerancia al glutén, Ver Celiaquía

 

Iodo

- Ver yodo

 

Isoflavonas

- Ver también Bioactivos

- Risk assessment for peri- and post-menopausal women taking food supplements containing isolated isoflavones - EFSA Journal 2015;13(10):4246

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Johannes VERMEER (1632-1675): La lechera - hacia 1657-1658
Johannes VERMEER (1632-1675): La lechera - hacia 1657-1658

Zinaida Yevgenyevna Serebriakova - At dinner - 1914
Zinaida Yevgenyevna Serebriakova - At dinner - 1914

Raul del Río - Mercado
Raul del Río - Mercado


Yoshiro Tachibana (1941 – 2016)
Yoshiro Tachibana (1941 – 2016)


Fernand Pierre - Magic Fruit Tree - c1970
Fernand Pierre - Magic Fruit Tree - c1970

Moise Kisling - Still life with white pitcher - 1918
Moise Kisling - Still life with white pitcher - 1918

Roy Lichtenstein - Still life with crystal bowl - 1973
Roy Lichtenstein - Still life with crystal bowl - 1973