Proyectos de Innovación

S

Sal

- Ver también Sodio

- Barriers for progress in salt reduction in the general population. An international study, 2013

- La ingesta de sal y el consumo de pan. Una visión amplia de la situación en España, 2013

- Salt, CDC

- Target salt 2025: a global overview of national programs to encourage the food industry to reduce salt in foods, 2014

- Yodación de la sal, WHO-eLENA | Iodised salt for preventing iodine deficiency disorders, Revisión Cochrane, 2009

- World Heart Day 2014: salt reduction saves lives, WHO

 

Salud buco-dental

- EUFIC, Salud dental

- Oral Health and Nutrition, AND, eatright.org

 

Salud Pública

- Ver también Epidemiología

- Comparative quantification of health risks, WHO, 2004 | Más

- Encuesta Europea de Salud en España 2014

- European portal for action on health inequalities, Data & Indicators

- Food and health in Europe: a new basis for action, WHO, 2004

- Glosario de términos en inglés, Public Health Agency of Canada

- Health at a glance. Europe 20122013 | 2013 2014 | 2014 | 2016 | OCDE, Indicadores de salud de 35 países europeos

- HEIDI (Health in Europe: Information and Data Interface) (What is Heidi?). Información sobre la salud, determinantes, tendencias y políticas sanitarias en Europa

- INFORME SESPAS 2002: Invertir para la salud. Prioridades en salud pública (cap. 8. Alimentación y Nutrición) | Otros informes | Enlaces de interés

- Informe sobre la salud en España, OCDE, 2017 | Todos los países

- Ministerio de Sanidad, Salud pública | «Materiales para docentes. Aprender sobre salud y promoción de la salud en las escuelas» | Más | Alimentación saludable

- Nutrición en salud pública, ISCII, 2007 | Escuela Nacional de Sanidad, 2017 | En epub

- Nutrition for the Primary Care Provider, 2015

- Promoción de la salud, glosario, WHO

- PUBLIC HEALTH, Comisión Europea

- Public Health and Community resources, AND

- SALUD-UE, Portal de información fiable sobre salud pública. Comisión Europea

- The MPH (Master of Public Health) online learning modules, Boston University School of Publich Health, 2016 | MENU

- Universidad de Navarra, Recopilación de enlaces relacionados con la salud pública | Manual |

 

Saponinas

- Saponins, En: Estado del arte de la quinua en el mundo en 2013, FAO, pp: 267

 

Seguridad alimentaria

- Comité de Seguridad Alimentaria Mundial – CSA

- European Commission, Food safety: overview

- Grupo de alto nivel de expertos en seguridad alimentaria y nutrición – HLPE

- Five keys to Safer food manual, WHO, 2006

- WHO, Food safety | Inocuidad de los alimentos | Más

 

Selenio

- Ver también Minerales

- SACN position statement on selenium and health - 2013

- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for Selenium, EFSA, 2014

- Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to selenium and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage, EFSA, 2014

 

Setas comestibles

- Ver Hongos comestibles

 

Seven Countries Study

- On the waves of the Seven Countries Study: a public health perspective on cholesterol, Kromhout, 1999

 

Síndrome metabólico

- the MEtabolic Syndrome REduction in NAvarra (RESMENA) project

 

Slow food

- Educación Slow Food, Manual de buenas prácticas

- ¿Qué es la "slow food" o comida lenta?, Muy Interesante

- Slow Food España

- Slow Food International

- Slow Food youth gardens in Africa promote nutrition and sustainability, FAO

 

Soberanía alimentaria

- El enfoque de la soberanía alimentaria: más allá de la Seguridad alimentaria, 2010

- FIAN International (FoodFirst Information and Action Network). Por el derecho a una alimentación adecuada

- Food First

- Foods Secure Canada

- Food sovereignty, WDM, 2012 | Más

- Food Sovereignty: A Critical Dialogue, 2013

- Food Sovereignty: Reconnecting Food, Nature and Community, 2010

- Food Sovereignty. Towards Democracy in Localised Food Systems, 2005

- Forum de ONG/OSC para la soberanía alimentaria, Roma, 2002

- Introduction to Food Sovereignty. Food and Democracy, 2011

- Ley marco “Derecho a la alimentación, seguridad y soberanía alimentaria”, FAO, 2013

- Observatorio del Derecho a la Alimentación y a la Nutrición, 2014

- Seguimiento y análisis de los preciso alimentarios, FAO

- Vía Campesina

- VSF Justicia Alimentaria Global

 

Sobrepeso

- Ver también Obesidad

- Sobrepeso y obesidad, mide tu dalud. SaludMadrid

 

Sodio

- Ver también Sal

- Balancing Sodium and Potassium Intake for Disease Prevention and Optimal Health, IFIC, CPE Webinar

- Dietary reference values for sodium, EFSA, 2019

- Implementation of the EU salt reduction framework, European Union, 2012

- Mapping salt reduction initiatives in the WHO European Region, WHO, 2013

- Menos sal es más salud, Plan Cuídate+, AESAN

- Most Americans Should Consume Less Sodium, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) | En español | Más información

- Plan de reducción del consumo de sal, AESAN, 2009

- Population sodium reduction strategies, WHO

- Reducing sodium intake to reduce blood pressure and risk of cardiovascular diseases in adults, WHO-eLENA, 2014

- Revised Reference Values for the Intake of Sodium and Chloride, DGE, 2018

- Salt and Health, SACN, 2003

- Salt calculator, The Food Standards Agency

- Salt reduction, WHO, 2016

- Sodium | Sodium in Canada, Health Canada

- Sodium & salt, AHA

- Sodium intake for adults and children, WHO nutritional requirements, 2012

- Sodium intake in population. Assessment of evidence | IOM, 2013

- Sodium Reduction Strategy for Canada, Position paper, Dietitians of Canada, 2010

- WHO global sodium benchmarks for different food categories, 2021

- WHO global report on sodium intake reduction, 2023

- Why 6g? A summary of the scientific evidence for the salt intake target, SFA, UK, 2005

 

Soja

- Ver también Leguminosas

- La salud y la soja, 2008

- Soja, una prometedora fuente de salud, 2008

- Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets, 2018

 

Sostenibilidad

- Ver también Dieta sostenible y Despilfarro de alimentos

- 10 películas-documentales sobre sostenibilidad, Acciona

- Cálculo y etiquetado de huella de carbono en productos alimentarios, 2019

- Decoding Food Labels, 2016, Office of Sustainability, Tufts University

- Infografías y vídeos, Sostenibilidad.com

- Integrated Indicators for Sustainable Food Systems and Healthy Diets in the Post-2015 Development Agenda, EAT, 2015

- Sustainability - Open Access Journal

- Sustainable eating: Opportunities for nutrition professionals, 2018

- Sustainable Food Systems, AND

- The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health | Summary report | EAT Forum

 

Sous vide

- Sous vide cooking: A review, 2012

 

Suplementos dietéticos/nutricionales

Council for Responsible Nutrition (CRN), the leading trade association for the dietary supplement industry in the USA | CNR-I

- Dietary supplements, FNIC-NAL-USDA

- Food and Vitamins and Supplements! Oh My! Demystifying nutrition, Harvard Medical School, 2013

- Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health

- Risk management approaches to the setting of maximum levels of vitamins and minerals in food supplements for adults and for children aged 4–10 years, Foods Supplements Europe, 2014 | Más

- Suplementación nutricional, Marcos y Olmedilla, 2011

 

Surimi

- Revisión sobre el valor nutricional del surimi y su impacto en la salud, 2020

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Goya. El otoño o la vendimia - 1786-87
Goya. El otoño o la vendimia - 1786-87

Paul Balmer - Autumn table
Paul Balmer - Autumn table

Paula Modersohn-Becker (1876 - 1907) - Stillleben mit Fisch
Paula Modersohn-Becker (1876 - 1907) - Stillleben mit Fisch


The concept of Positive Health, as enunciated by Hippocrates, is based on the interaction of genetics, diet and physical activity.  ‘Positive health requires a knowledge of man’s primary constitution (which today we call genetics) and of the powers of various foods, both those natural to them and those resulting from human skill (today’s processed food). But eating alone is not enough for health. There must also be exercise, of which the effects must likewise be known. The combination of these two things makes regimen, when proper attention is given to the season of the year, the changes of the winds, the age of the individual and the situation of his home. If there is any deficiency in food or exercise the body will fall sick’ (Hippocrates, 480 BC). Declaration of Olympia on Nutrition and Fitness Ancient Olympia Greece, May 28–29, 1996, Simopoulos, 2005 (pp. XXV) - FNA/ANA 19, 1997


"Herramientas para reparar la salud"

Carlo Crivelli - Virgen y Niño - hacia 1480-2
Carlo Crivelli - Virgen y Niño - hacia 1480-2

Mary Stevenson Cassatt - Lady at the tea table - 1923
Mary Stevenson Cassatt - Lady at the tea table - 1923

Paul Gauguin - Still Life with Teapot and Fruit - 1896
Paul Gauguin - Still Life with Teapot and Fruit - 1896

Miguel Angel Nuñez - Naturaleza muerta con pan y sopera
Miguel Angel Nuñez - Naturaleza muerta con pan y sopera

Clarence Major (1919-1995) - Blue Teapot
Clarence Major (1919-1995) - Blue Teapot

Vladimir Lyubarov - 1944
Vladimir Lyubarov - 1944