Grupos de investigación

Supercritical Fluid Extraction

  1. F. Tirado, E. de la Fuente, L. Calvo, A selective extraction of hydroxytyrosol rich olive oil from alperujo, J. Food Eng. 263 (2019) 409–416. doi:10.1016/j.jfoodeng.2019.07.030.
  2. F. Tirado, L. Calvo, The Hansen theory to choose the best cosolvent for supercritical CO2 extraction of β-carotene from Dunaliella salina, J. Supercrit. Fluids. 145 (2019) 211–218. doi:10.1016/j.supflu.2018.12.013.
  3. F. Tirado, A. Rousset, L. calvo, The selective supercritical extraction of high-value fatty acids from Tetraselmis suecica using the hansen solubility theory, Chem. Eng. Trans. 75 (2019) 133–138. doi:10.3303/CET1975023.
  4. F. Tirado, M.J. Tenorio, A. Cabañas, L. Calvo, Prediction of the best cosolvents to solubilise fatty acids in supercritical CO2 using the Hansen solubility theory, Chem. Eng. Sci. 190 (2018) 14–20. doi:10.1016/j.ces.2018.06.017.
  5. Viguera, C. Prieto, J. Casas, E. Casas, A. Cabañas, L. Calvo, The parameters that affect the supercritical extraction of 2,4,6-trichloroanisol from cork, J. Supercrit. Fluids. 141 (2018) 137–142. doi:10.1016/j.supflu.2018.03.017.
  6. F. Tirado, A. Cabañas, M.J. Tenorio, L. Calvo, Application of the Hansen solubility theory for the selection of co-solvents for supercritical carbon dioxide extraction, in: 50th Anniv. HSP Conf., 2017. https://www.hansen-solubility.com/contents/Talks/Thu 06 Tirado.pdf.
  7. Viguera, A. Marti, F. Masca, C. Prieto, L. Calvo, The process parameters and solid conditions that affect the supercritical CO2 extraction of the lipids produced by microalgae, J. Supercrit. Fluids. 113 (2016) 16–22. doi:10.1016/j.supflu.2016.03.001.
  8. Viguera, J.M. Gómez-Salazar, M.I. Barrena, L. Calvo, The removal of lubricating oils from metallic contacts with supercritical CO2, J. Supercrit. Fluids. 73 (2013) 51–56. doi:10.1016/j.supflu.2012.09.015.
  9. Tello, M. Viguera, L. Calvo, Extraction of caffeine from Robusta coffee (Coffea canephora var. Robusta) husks using supercritical carbon dioxide, J. Supercrit. Fluids. 59 (2011) 53–60. doi:10.1016/j.supflu.2011.07.018.
  10. Calvo, L. Álvarez, Á. Martín, G. Sanjuán, Design and cost evaluation of a separation process for a multicomponent mixture using dense CO2, Ind. Eng. Chem. Res. 48 (2009) 5779–5788. doi:10.1021/ie801914q.
  11. Calvo, B. Muguerza, E. Cienfuegos-Jovellanos, Microbial inactivation and butter extraction in a cocoa derivative using high pressure CO2, J. Supercrit. Fluids. 42 (2007) 80–87. doi:10.1016/j.supflu.2007.01.009.
  12. J. Cocero, L. Calvo, Supercritical fluid extraction of sunflower seed oil with CO2-ethanol mixtures, JAOCS, J. Am. Oil Chem. Soc. 73 (1996) 1573–1578. doi:10.1007/BF02523527.
  13. J. Calvo, L., Cocero, Extracción de Aceite de Girasol utilizando CO2 Supercrítico: Solubilidad del Aceite, Inf. Tecnológica. 6 (1995) 89–93.
  14. Cocero, M.J., Calvo, Planta-piloto Laboratorio de Extracción con CO2 Supercrítico para la Obtención de Aceite de Semilla, Aliment. Tecnol. y Equipos. Abril (1995) 67–72. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=88863.
  15. Cocero, M.J., Calvo, Extracción con Fluidos Supercríticos. Consideraciones Generales de Diseño, Ing. Química. Abril (1995) 169–174. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4640842.
  16. Calvo, M.J. Cocero, J.M. Díez, Oxidative stability of sunflower oil extracted with supercritical carbon dioxide, J. Am. Oil Chem. Soc. 71 (1994) 1251–1254. doi:10.1007/BF02540546.
  17. J. Cocero, L. Calvo, F. Fdez-Polanco, J.M.D. Andrés, Control del nivel de oxígeno y agua en los disolventes de extracción supercrítica, P-9400972, 1994.