Grupos de investigación

Producción científica

Desde su constitución, el grupo ha publicado cerca de 400 trabajos científicos, siendo la mitad de ellos indexados en revistas de las áreas de Food Science and Technology, Nutrition, Agronomy, Social Perception of Science, principalmente. El 70% de ellos se encuentran posicionados en primer tercio JCR (T1).

Las principales revistas donde se publica su investigación son: Food Chemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, LWT-Food Science and Technology, Journal of Functional Foods, entre otras.

Algunos miembros del grupo han participado como editores de varios libros y monografías (editoriales Springer, Wiley, entre otras), además de en otras publicaciones docentes.

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Selección de Publicaciones

  • Sánchez Mata, MC,  Cámara Hurtado, M. (2020) La alimentación y su influencia sobre el sistema inmune. http://www.sech.info/
  • Cebadera, L.; Dias,M.I.; Barros, L.; Fernández-Ruiz, V.; Cámara, R.M.; del Pino, A.; Santos-Buelga, C.; Ferreira, I.C.F.R.; Morales, P.; Cámara, M. (2020) Characterization of extra early Spanish clementine varieties (Citrus clementina Hort ex Tan) as a relevant source of bioactive compounds with antioxidant activity. 

    Foods Special issue “Extraction, Isolation and Characterization of Natural Compounds in Foods”. Foods 9, 642 . DOI: 10.3390/foods9050642

  • Domínguez Díaz, L.; Fernández-Ruiz, V.; Cámara, M. (2020) 

    An international regulatory review of health-related claims in functional food products labeling. Journal Functional Foods 68, 103896.

     https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.103896

  • Domínguez Díaz, L.; Fernández-Ruiz, V.; Cámara, M. (2020) The frontier between nutrition and pharma: The international regulatory framework of functional foods, food supplements and nutraceuticals. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 60 (10), 1738-1746, DOI: 10.1080/10408398.2019.1592107
  • Domínguez Díaz, L.; Dorta, E.; Maher, S.; Morales, P.; Fernández-Ruiz, V.; Cámara, M.; Sánchez-MataM.C. (2020) Potential nutrition and health claims in deastringed Persimmon fruits (Diospyros kaki L.), variety ‘Rojo Brillante’, PDO ’Ribera del Xúquer’. Nutrients 12, 1397. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12051397
  • Arias-Rico, J.; Cruz-Cansino, N.S.; Cámara-Hurtado, M.; López-Froilán, R.; Pérez-Rodríguez, M.L.; Sánchez-Mata, M.C.; Jaramillo-Morales, O.A.; Barrera-Gálvez, R.; Ramírez-Moreno, E. (2020) Study of Xoconostle (Opuntia spp.) Powder as Source of Dietary Fiber and AntioxidantsFoods 9, 403. doi:10.3390/foods9040403
  • Ciudad-Mulero M, Matallana-González MC, Cámara M, Fernádez-Ruiz V, Morales P. (2020) Antioxidant phytochemicals in pulses and it relation to human health: A Review.

     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32013818

  • MaatallahZaier, M.; Ciudad-Mulero, M.; Cámara, M.; Pereira, C.; Ferreira, I.; Achour, L.; Kacem, A.; Morales, P. (2020) Revalorization of Tunisian wild Amaranthaceae halophytes: Nutritional composition variation in two different phenotypes stages. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157519316965

  • Domínguez-Díaz, L.; Fernández-Ruíz, V.; Cámara, M. (2020) An international regulatory review of health-related claims in functional food products labeling https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464620301201

  •  Igual M

    , Cebadera L

    , Cámara RM

    , Agudelo C, 

    Martínez-Navarrete N and Cámara M.(2019) Novel Ingredients Based on Grapefruit Freeze-Dried Formulations: Nutritional and Bioactive Value. Foods, 8, 506. doi:10.3390/foods8100506.

  •  Mzoughi, Z.; Chahdoura, H.; Chakroun, Y.;  Cámara, M.; Fernández-Ruiz, V.; Flamini, G.; Snoussi, M.; Majdoub, H. (2019) Wild edible Swiss chard (Beta vulgaris L. var. cicla) a halophyte plant with biological properties. Nutritional, phytochemical composition and bioactivity (antioxidant, hypoglycemic and antimicrobial activity). Food Research International  119, 612-621.  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.10.039
  • Estévez-Santiago, R.;  Silván, J.M.;  Can-Cauich, C.A.;  Veses, A.M.; Alvarez-Acero, I.;  Martinez-Bartolome, M.A.;  San Roman, R.;  Cámara, M.;  Olmedilla-Alonso, B.; de Pascual-Teresa, S.(2019) Long-term dietary supplementation with anthocyanins and/or xanthophylls differentially affects plasma metabolome and cardiometabolic markers in postmenopausal women. Nutrients  11, 1533, 1-13. 

    DOI: 10.3390/nu11071533

  • Pedro, A.C.; Sánchez-Mata, M.C.; Pérez-Rodríguez, M.L.; Cámara, M.; López-Colón, J.L.; Bach, F.; ;Bellettini, M.; Haminiuk, C.W.I. (2019) Qualitative and nutritional comparison of goji berry fruits produced in organic and conventional systems. Scienta Horticulturae, 257.  https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108660
  • Alonso-Estéban, J.I.; Pinela, J.; Barros, L.; Sokovic, A.M.; Calhelha, R.C.; Torija-Isasa, M.E.; Sánchez-Mata, M.C. (2019) Phenolic composition and antioxidant, antimicrobial and cytotoxic properties of hop (Humulus lupulus L.) seeds. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669019302420
  • Cámara, M., Fernández-Ruiz, V., Sánchez-Mata, M.C., Domínguez Díaz, L. (2019) Evidences of antiplatelet aggregation effect by tomato products consumption according to EFSA Health Claims requirements. Critical Reviews on Food Science and Nutrition. En prensa. doi: 10.1080/10408398.2019.1577215


NOVEDADES

Libros y Capítulos de libro

  • Domínguez, L., Dorta, E., Morales, P., Fernández-Ruiz, V., Cáma­ra, M., Sánchez-Mata. M.C. 2019 Contenido de fibra y vitamina C en kakis (Diospyros kaki L.) variedad Rojo Brillante DOP “Ribera del Xúquer”. Actas Horticultura. SECH. ISBN: 978-84-09-11754-3. Vol. 83, 8-14.
  • Fernández-Ruiz, V., Domínguez, L., Sánchez-Mata, M.C. and Cámara, M. 2019. Consumer's preferences towards six new Spanish commercial tomato juices. Acta Hortic. 1233, 217-224. Editors: M. Cámara, S. Colvine, L. Sandei . Eds. Leuven (Bélgica). ISBN: 978-94-62612-30-3, 2019.   DOI: 10.17660/ActaHortic.2019.1233.30
  • Alonso Andicoberry, C., Fernández Ruiz, V., Cámara Hurtado, M. 2019. Cultura alimentaria. El caso del etiquetado de los alimentos. Editorial Catarata,  ISBN: 978-84-9097-696-8.
  • Cámara, M., Fernández-Ruiz, V., Cámara, R.M., Domínguez, L. and Sánchez-Mata, M.C. 2019. Tomato products and cardiovascular disease prevention. Acta Hortic. 1233, 201-208. Editors: M. Cámara, S. Colvine, L. Sandei . Eds. Leuven (Bélgica). ISBN: 978-94-62612-30-3, 2019.     DOI: 10.17660/ActaHortic.2019.1233.28
  • Domínguez, L., Fernández-Ruiz, V., Sánchez-Mata, M.C. and Cámara, M. 2019. Food neophobia: Spanish case study related to new formulations based on traditional 'gazpacho'. Acta Hortic. 1233, 209-216. Editors: M. Cámara, S. Colvine, L. Sandei . Eds. Leuven (Bélgica). ISBN: 978-94-62612-30-3, 2019. DOI: 10.17660/ActaHortic.2019.1233.29
  • Cámara, M.,  Fernández-Ruiz, V., Domínguez, L, Cámara, R.M., Sánchez-Mata, M.C. 2018.  Lycopene: Regulatory status on its antioxidant health claims. En: Lycopene and Tomatoes in Human Health and Nutrition. ISBN: 978-1-4665-7537-0, Taylor & Francis Publisher  pp:179-196.
  • Cámara, M., Fernández-Ruiz,  V., Domínguez, L., Cámara, R.M.  Sánchez-Mata, M.C. 2018. Lycopene: antioxidant Health Claims and Regulation. In: Lycopene and Tomatoes in Human Nutrition and Health. Rao, A.V., Young, G.L., Rao, L.G. (Eds.). CRC Press. Pp 179-196.

  • Cámara, M. y Castillo, M.V. 2018. La bioeconomía en el sistema agroalimentario: seguridad alimentaria En Bioeconomía y desarrollo sostenible, Serie Mediterráneo Económico, n° 31. Ed. Cajamar. Alfredo Aguilar, Daniel Ramón y Francisco J. Egea. ISBN: 978-84-95531-89-6.  
  • Sánchez-Mata, M.C., Tardío, J. 2016. Mediterranean Wild Edible Plants. Ethnobotany and Food Composition Tables. Springer. 470 p. 
  • Ferreira, ICFR., Morales, P., Barros, L. 2016. Wild Plants, Mushrooms and Nuts: Functional Food Properties and Applications. John Wiley & Sons, Ltd. 496 pp.