Grupos de investigación

Laia LloberaLaia Llobera (Barcelona, 1983) es poeta, ensayista y traductora. Es doctora en Lengua y Literatura Catalanas.

En 2009 publica su primer poemario, Cicles (Publicacions de la Universitat de Barcelona), ganador del Premio de Poesia Divendres Culturals de Cerdanyola. En 2011 gana el Premio de Poesia Alella a Maria Oleart con el libro Més enllà dels grills (La Comarcal Edicions) y dos años después publica su tercer poemario, Certesa de la llum (LaBreu Edicions, 2014). El año 2018 gana el Premio de Poesia Mediterránea Pare Colom de Mallorca con Boscana (Lleonard Muntaner Editor) y en 2020 sale a la luz su quinto poemario, Llibre de revelacions (LaBreu Edicions).

Sus poemas han sido traducidos al italiano y al inglés y su obra poética ha sido incluida recientemente en Mig segle de poesia catalana. Del maig del 68 al 2018 (Medio siglo de poesía catalana. Del mayo del 68 al 2018) (Edicions Proa, 2018).

También ha sido invitada a diferentes festivales, encuentros de escritores y seminarios de poesía, entre los cuales destacan las Jornadas de Poesía Iberorománica de la Universidad de Zadar (Croacia).

En octubre de 2020 fue una de las residentes, junto con Nancy Campell, Jorge Riechmann y Andreas Weber, entre otros, de Faber Llull Olot (la residencia de escritores gestionada por el Institut Ramon Llull) en el marco de una estancia temática centrada en el nature writing.

Actualmente está a punto de publicar su sexto poemario, que trata sobre el mito de Casandra (en colaboración con la artista y diseñadora textil Kima Guitart); y un breve ensayo poético sobre mito y naturaleza.


1)

abans que la font perdés l’aigua

teixíem tots els salms

cantàvem com els avis

pledejàvem a les valls

 

parlàvem la llengua dels arbres

i escrutàvem amb les mans

núvols i cimalls

 

nuats a la terra

plens de dits sembrats

moríem dansant

Boscana (Lleonard Muntaner Editor, 2018)

 

2)

vida d’abans

al fons d’un bosc

llàntia ineluctable

 

flora-foscant

i llebeig de tot enigma

fet altar

 

les fulles dels segles

em germinen a les mans

tinc l’ànima de sari

i l’esguard de brials

 

sóc terra, sóc aigua

llum brodada a l’espai

 

aljub mil·lenari

Llibre de revelacions (LaBreu Edicions, 2020)

 

3)

no

no és cap atzar

és bellesa que ens convoca

inundant el fracàs

 

la ferida sempre oberta

del teu secret silvestre

 

riuen les flors

i s’esberlen els averns

i proclames el miracle

 

furtiu, obstinat

fèrtil i insurrecte

 

d’amar

Llibre de revelacions (LaBreu Edicions, 2020)