Proyectos de Innovación

P

Palatabilidad

- Ver también Análisis sensorial

- A saciety index of common foods, 1995 | En pdf

- Effect of sensory perception of foods on appetite and food intake: a review of studies on humans, 2003

- Experimental studies of food choices and palatability responses in European subjects exposed to the Umami taste, 2008

- Palatability: response to nutritional need or need-free stimulation of appetite?, 2004

 

Pan

- Del pan tradicional al pan de molde. Repercusiones nutricionales, 1998

- El pan en la alimentación de los españoles, 1991

- Myths about bread, BNF, 2012

Industry facts European bread market, Federation of Bakers, 2012

 

Parkinson

- Parkinsons: Best practice guideline for dietitians on the management of Parkinson's, BDA, 2010

 

Pasta

- La pasta, Food Info

 

Perfil nutricional

- Ver también Etiquetado nutricional

- Canadian children´s food and beverage advertising initiative Uniform Nutrition Criteria White Paper, 2014 | Más

- Comparison of nutrient profiling models for assessing the nutritional quality of foods: a validation study, 2018

- Consultation on the UK Nutrient Profiling Model 2018 review

EU Pledge Nutrition Criteria | Nutrition Criteria White Paper, 2021 (The EU Pledge is a voluntary initiative by leading companies to change food and beverage advertising to
children under the age of thirteen on TV, print and internet in the European Union)

- Food Compass, A Novel Nutrient Profiling System that Assesses the Healthfulness of Foods, Tufts University

- Nutrient profiling: report of a technical meeting, WHO, 2010

- Nutrient Profiling Technical Guidance, The UK Ofcom nutrient profiling model, Gov.UK, 2011, Review, 2016

- Pan American Health Organization Nutrient Profile Model, 2017

- Perfiles Nutricionales. Intencionalidad científica vs impacto real en salud pública, Informe FINUT, 2016 | En pdf | Más

- Systematic review of nutrient profile models developed for nutrition-related policies and regulations aimed at noncommunicable disease prevention, NHS, 2015

- Use of nutrient profile models for nutrition and health policies: meeting report on the use of nutrient profile models in the WHO European Region, WHO, 2021

- WHO Regional Office for Europe nutrient profile model, 2015

- WHO Regional Office for Europe nutrient profile model: second edition, 2023 | Nutrient and Promotion Profile Model | How do baby foods perform on nutrition and promotion?

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Personas Mayores

- Ver también Envejecimiento

- Ver también Herramientas de valoración nutricional

- Relación de revistas, SJR | JENAGE

- International Exercise Recommendations in Older Adults (ICFSR): Expert Consensus Guidelines, 2021

- Active and healthy ageing: the importance of nutrition to add healthy life years, EUFIC | Elderly

- Aging, USDA

- Alimentación para centros de personas mayores, FAND, 2014

- Alimentación y nutrición saludable en los mayores: Mitos y realidades, Gil y Ramos, 2010

- Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno geriátrico | entorno hospitalario/gastronomía y ocio, 2013

- American Dietetics Association For seniors

- AND, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Individualized Nutrition Approaches for Older Adults: Long-Term Care, Post-Acute Care, and Other Settings, 2018

- Baltimore Longitudinal Study of aging, National Institute of Aging

- CHANCES, Consortium on Health and Ageing Network of Cohorts in Europe and the United States | EUROPEAN COMMISSION | Design

- Dietary habits and cardiovascular disease risk in middle-aged and elderly populations: a review of evidence, 2009 (revisión de los principales estudios observacionales y de intervención: Seven Countries, SENECA, HALE, ...)

- EAN Guideline: Promoting well-nutrition in elderly care, 2021 | en pdf | EAN

- EFAD, Position Paper on the Role of the Dietitian in the Prevention and Management of Nutrition-related Disease in the Older Adults, 2017

- Envejecimiento en red (CSIC), Un siglo de cambios en la pirámide de población de España: 1910-2011 | Otros informes

- Food and nutrition guidelines for healthy older people: a background paper, Ministry of Health, New Zealand, 2013

- Food habits in later life - A cross cultural study, 1995

- Functional Foods for Healthy Aging Toolkit, 2012

- Fundación Edad & Vida | Guía para la alimentación y nutrición de las personas mayores, 2013 | Prácticas de alimentación y estado nutricional de las personas mayores institucionalizadas, 2011

- Gerontological Society of America

- Good nutrition and hydration in older age, 2017

- Guía de la alimentación para personas mayores, Serrano Ríos y col., 2010

- Guías de Buena Práctica Clínica. Estado nutricional y productos lácteos en la tercera edad, 2008

- Health Literacy Manual for Older Adults, 2006

- Helping older people maintain a healthy diet: A review of what works, Public Health England, 2017

- International Academy Nutrition & Aging, 2014

- International Exercise Recommendations in Older Adults (ICFSR): Expert Consensus Guidelines, 2021

- Keep fit for life. Meeting the nutritional needs of older people, WHO-TUFTS, 2002

- Malnutrition in the elderly: A narrative review, 2013

- Manual de atención al anciano desnutrido en el nivel primario de salud, Sociedad Española de Geriatría y Gerontología, 2011

- MedlinePlus, Nutrition for seniors

- Meeting the Dietary Needs of Older Adults: Exploring the Impact of the Physical, Social, and Cultural Environment: Workshop Summary, NAP (2016), Read online

- Mini-Mental State Examination (MMSE) for the detection of Alzheimer’s disease and other dementias in people with mild cognitive impairment (MCI) (Review), 2015

- Mini Nutritional Assessment (MNA), Cuestionario, En varios idiomas, también en español

- Modified Food Guide Pyramid for People over Seventy Years of Age, 1999 | 2008

- Molecular and physiological manifestations and measurement of aging in humans, 2017

MyPlate for older adults, Tufts University | Mas

- National Institute of Aging | En Español

- NU-AGE | New dietary strategies for healthy ageing in Europe

- Nutri-eSCREEN Eating Habits Survey, Cuestionario on-line avalado por la Sociedad de Dietistas canadiense

- Nutrición en el anciano. Guía de buena práctica clínica en geriatría, SEGG, 2013

- Nutrición y recomendaciones dietéticas para personas mayores, 2003

- Nutrition for healthy aging, American Institute for Cancer Research

- Nutritional Situation of the Elderly in the European Union: Data of the European Nutrition and Health Report (2004)

- Obesity in the elderly. More complicated than you think, revisión, 2014,

- Older Americans 2012: Key Indicators of Well-Being

- Personas mayores, Imserso

- Plenufar III, Educación nutricional a las personas mayores, resultados en pdf

- Preventing malnutrition in later life, Manutrition Task Force

- Pruebas de screening y diagnóstico de malnutrición | Más | Dutch Malnutrition Steering Group

- Recomendaciones para la alimentación de las personas mayores, Xunta de Galicia, 2012

- Retos de la nutrición en el siglo XXI ante el envejecimiento poblacional, 2009

- SENECA Study | Experience of the EURONUT-SENECA study in design, implementation, and data analysis

- Sociedad Española de Geriatría y Gerontología

- The 2013 Australian dietary guidelines and recommendations for older Australians, 2015

- The development of a protocol to study the interactions of nutrition, aging, and urbanization in developing countries: Cross-cultural Research on the Nutrition of Older Subjects (CRONOS), 1997

- The Role of Nutrition in Active and Healthy Ageing, European Commission, 2014

- Tratado de geriatría para residentes, Sociedad Española de Geriatría y Gerontología, 2006

- Tufts University. Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging

- Un perfil de las personas mayores en España 2018, CSIC

- USDA, Seniors | Seniors

- Valoración nutricional del anciano, Documento de consenso, SENPE-DEGG, 2007

- WHO, Ageing and life-course | Envejecimiento y ciclo de vida | Envejecimiento y salud

- WHO, Nutrition for older persons | “Ageing well” must be a global priority

- WHO, The Bulletin series: ageing and health | Meeting the nutritional needs of older persons | Más

- WHO, World report on ageing and health, 2015

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Pescados

- Aquaculture en la Unión Europea | consumer information

- Especies comerciales, MAPAMA | Pescados | Especies de acuicultura

- FAO, Fish finder | Fact Sheets

- Guía de pescados y mariscos, Consumer

- Pescados, Enciclopedia de los alimentos, Alimentación.es

- Pescados, Guía Michelín

- Pescados de Canarias, MAGRAMA, 2012

- Pescados de temporada, Greenpeace

- Recetas, Alimentación.es

 

Peso corporal

- Ver también Índice de masa corporal

- Body Weight Simulator (Desarrollado por Kevin Hall’s research group, NIDDK)

- How to get your healthy weight, Harvard School of Public Health

- Weight loss predictor (Pennington Biomedical Research Center)

 

Pimiento (Capsicum annum)

- Infografía sobre componentes bioactivos del pimiento

 

Pirámides alimentarias

- Ver Guías alimentarias

- Oldways. Organización para promocionar hábitos alimentarios saludables. Recoge las Pirámides Alimentarias que tradicionalmente se ha relacionado con una buena salud como la Pirámide Mediterránea

 

Polialcoholes

- Polialcoholes

- Sugar Alcohols, ADA

- Sugar Alcohols Fact Sheet, IFIC, 2018

 

Polifenoles

- Ver también Bases de datos de otros componentes bioactivos

- Ver también Bioactivos | Fitoquímicos

- Dietary Polyphenols and Their Biological Significance, 2007

- Symposium on Plant Polyphenols: Nutrition, Health and Innovations, ILSI, 2009 | En pdf

- The role of polyphenols in modern nutrition, 2017

 

Política nutricional

- Ver también Estudios, estrategias y programas de intervención y educación nutricional, nacionales e internacionales

- Ver también Educación nutricional

- Ver también Organizaciones Internacionales con Programas Nutricionales

- Ver también Programas nutricionales y Promoción de la salud

- Role of government policy in nutrition—barriers to and opportunities for healthier eating, BMJ, 2018

 

Porción

- Ver Ración

 

Potasio

- Ver también Minerales

- Ver también IR-IDR

- Balancing Sodium and Potassium Intake for Disease Prevention and Optimal Health, IFIC, CPE Webinar | Fact Sheet: Potassium & Heart Health

- Dietary reference values for potassium, EFSA, oct, 2016 | Más | Más

- Food Sources of Potassium | En pdf | Dietary Guidelines for Americans, 2005

- Fuentes dietéticas de potasio

- Potassium and heart health, IFIC, 2011

- Potassium intake for adults and children, WHO nutritional requirements, 2012 | En pdf

 

Prebiótico

- Prebióticos en los alimentos, AECOSAN

- Prebiotics – an added benefit of some fibre types, BNF, 2019

- Probiotics, prebiotics and the gut microbiota, ILSI, 2013

- WGO Practice Guideline - Probiotics and Prebiotics

 

Probiótico

- Probióticos, FAO

- Probióticos en los alimentos, AECOSAN

- Probiotics for human use, BNF, 2018

- Probiotics, prebiotics and the gut microbiota, ILSI, 2013

- WGO Practice Guideline - Probiotics and Prebiotics

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Procesado de alimentos

- Modificaciones de componentes de los alimentos: cambios químicos y bioquímicos por procesamiento y almacenamiento, 2013

- Nutrient losses and gains in the preparation of foods, Bergstrom, NLG Project, EUROFOODS-ENFANT, 1994

- Nutrient losses and gains: report of a workshop ! En: EUROFOODS - Proceedings of the Second Workshop

- Recipe calculation and nutrient retention factors on the web, Langual

- Report on nutrient losses and gains factors used in European food composition databases, EuroFIR, 2006

- Report on collection of rules on use of récipe calculation procedures including the use of yield and retention factors for imputing nutrient values for composite foods, EuroFIR, 2014

- USDA Table of Nutrient Retention Factors, 2007 | En pdf

- USDA tables of nutrient yield and retention factors

 

Proceso de Atención Nutricional

- Ver Nutrition Care Process

- Ver Herramientas de valoración del estado nutricional

 

Programas Nutricionales

- Ver Organizaciones Internacionales con Programas Nutricionales

- Ver Estudios, estrategias y programas de intervención y educación nutricional, nacionales e internacionales

- COMISION EUROPEA, Proyectos sobre Nutrición y actividad física | Políticas

- FAO, Políticas y programas de educación nutricional

- OMS-WHO, Programas y proyectos | A Review of Nutrition Policies, 2010 | Global nutrition policy review, What does it take to scale up nutrition action?, 2013 |

- USDA, Programs and services offered by Food and Nutrition Services | Child and Adult Care Food Program (CACFP)

 

Promoción de la salud

- Ver también Educación nutricional

- Asociación de Educación para la Salud (ADEPS)

- Campañas de salud pública: la transmisión del mensaje, OMS, 2009

- Health Promotion and Disease Prevention Knowledge Gateway, European Commission

 

Proteína

- Dietary protein quality evaluation in human nutrition, FAO, 2013 | En pdf | En español

- Dietary reference values for protein, EFSA, 2012 | Nota de prensa

- Evaluación de la calidad de la proteína de la dieta en nutrición humana, FAO, 2017 | En pdf

- Evolución y revolución en el valor nutritivo de la proteína, G Varela, 1975

- Methods of Estimating Protein Quality, Hegsted

- Potential impact of the digestible indispensable amino acid score as a measure of protein quality on dietary regulations and health, 2017

- Protein, BNF

- Protein, Harvard School of Public Health

- Protein and Amino Acids, USDA

- Protein and amino acid requirements in human nutrition, WHO, 2007

- Protein Power Couples: How to Pair [INFOGRAPHIC] | Parte 2 | Parte 3

- Protein quality evaluation: report of the Joint FAO/WHO Expert Consultation, 1989

- Proteins, Nutrition.gov, USDA

- Research approaches and methods for evaluating the protein content of foods, FAO, 2014

- Teaching Dietary Protein Basics, AND

- The history of enthusiasm for protein, J Nutr, 1986;116(7):1364-70 | A Short History of Nutritional Science: Part 1 (1785–1885), J Nutr, 2003;133/3:638–645 | History of modern nutrition science—implications for current research, dietary guidelines, and food policy, BMJ, 2018

 

Publicidad de alimentos

- Canadian Children's Food and Beverage Advertising Initiative (CAI)

- Código PAOS, 2012 — Más

- Comer por los ojos, la publicidad alimentaria y sus riesgos, 2014

- EU-PledgeEU Pledge Nutrition Criteria White Paper, 2015

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Henri Matisse - Still Life with Pineapples
Henri Matisse - Still Life with Pineapples

Platero y yo

Juan Ramón Jiménez (Moguer, Huelva, 1881 – San Juan, Puerto Rico, 1958)

El pan (Capítulo XXXVIII)

Te he dicho, Platero, que el alma de Moguer es el vino, ¿verdad? No; el alma de Moguer es el pan. Moguer es igual que un pan de trigo, blanco por dentro, como el migajón, y dorado en torno —¡oh sol moreno! — como la blanda corteza.

A mediodía, cuando el sol quema más, el pueblo entero empieza a humear y a oler a pino y a pan calentito. A todo el pueblo se le abre la boca. Es como una gran boca que come un gran pan. El pan se entra en todo: en el aceite, en el gazpacho, en el queso y la uva, para dar sabor a beso, en el vino, en el caldo, en el jamón, en él mismo, pan con pan. También solo, como la esperanza, o con una ilusión...

Los panaderos llegan trotando en sus caballos, se paran en cada puerta entornada, tocan las palmas y gritan: «¡El panaderooo!...» Se oye el duro ruido tierno de los cuarterones que, al caer en los canastos que brazos desnudos levantan, chocan con los bollos, de las hogazas con las roscas.

Y los niños pobres llaman, al punto, a las campanillas de las cancelas o a los picaportes de los portones, y lloran largamente hacia adentro: ¡Un poquiiiito de paaan!...


S. Dalí - Cesta de pan - 1926

S. Dalí - Cesta de pan - 1926


S. Dalí - La cesta de pan - 1945

S. Dalí - La cesta de Pan - 1945


Henri Matisse - Still Life with Pineapples
Henri Matisse - Still Life with Pineapples

Henri Matisse - Still life with vegetables - ca. 1905
Henri Matisse - Still life with vegetables - ca. 1905

Jan Davidsz de Heem - Still Life with Oysters and Grapes - 1653
Jan Davidsz de Heem - Still Life with Oysters and Grapes - 1653

“Los jóvenes deben saber que algún día serán viejos”

(G Marañón. 1956. Entrevista en RNE)

 ---o---

“De haber sabido que iba a vivir tanto tiempo, me hubiera cuidado más” Eubie Blake al cumplir los 100 años

(Kirkwood, 2000. pp:77)

Tomado de: Libro blanco de la Nutrición, 2013, capítulo I.3.d. Personas mayores

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Vida honesta y arreglada, usar de pocos remedios y poner todos los medios de no alterarse por nada.

La comida moderada; ejercicio y diversión; no tener nunca aprensión; salir al campo algún rato; poco encierro, mucho trato y continua ocupación.

“La Salud y la Higiene dogmática” de Francisco Gregorio de Salas (Jaraicejo 1729, Madrid 1808)

En: Mónica de la Fuente del Rey. “Teorías del envejecimiento” En: Varela, Alonso Aperte. Retos de la nutrición en el siglo XXI ante el envejecimiento poblacional. 2009. Pp, 46

---o---

It is important for policy makers and the public to know that prevention through maintaining a favourable lifestyle is “never too late” (O'Doherty y col., 2016) -- CHANCES


David Hockney - My parents - 1977
David Hockney - My parents - 1977

ODA AL CALDILLO DE CONGRIO

Pablo Neruda

 En el mar tormentoso de Chile

vive el rosado congrio,

gigante anguila de nevada carne.

Y en las ollas chilenas, en la costa,

nació el caldillo grávido y suculento, provechoso.

Lleven a la cocina el congrio desollado,

su piel manchada cede como un guante

y al descubierto queda entonces

el racimo del mar,

el congrio tierno reluce

ya desnudo, preparado

para nuestro apetito.

Ahora recoges ajos,

acaricia primero ese marfil precioso,

huele su fragancia iracunda,

entonces deja el ajo picado

caer con la cebolla y el tomate

hasta que la cebolla tenga color de oro.

Mientras tanto se cuecen con el vapor

los regios camarones marinos

y cuando ya llegaron a su punto,

cuando cuajó el sabor en una salsa

formada por el jugo del océano

y por el agua clara

que desprendió la luz de la cebolla,

entonces que entre el congrio

y se sumerja en gloria,

que en la olla se aceite,

se contraiga y se impregne.

Ya sólo es necesario

dejar en el manjar caer la crema

como una rosa espesa,

y al fuego lentamente

entregar el tesoro

hasta que en el caldillo se calienten

las esencias de Chile,

y a la mesa lleguen recién casados

los sabores del mar y de la tierra

para que en ese plato

tú conozcas el cielo.


Alejandro Carosella - La amenaza - 2017
Alejandro Carosella - La amenaza - 2017

Javier Arizabalo García - Bodegón - 2009
Javier Arizabalo García - Bodegón - 2009

William Scott - Mackerel - 1947
William Scott - Mackerel - 1947

Moise Kisling - Still life - 1943
Moise Kisling - Still life - 1943

Salvador Dalí - Teléfono langosta - 1936
Salvador Dalí - Teléfono langosta - 1936

Moise Kisling - Still life fish - 1929
Moise Kisling - Still life fish - 1929

Gustave Caillebotte - Still life with lobster - 1881
Gustave Caillebotte - Still life with lobster - 1881

Tamara de Lempicka (1898-1980) - Poissons - 1950s
Tamara de Lempicka (1898-1980) - Poissons - 1950s

Gustave Caillebotte - Red mullets - 1882
Gustave Caillebotte - Red mullets - 1882

Van Gogh - Still life with mackerels and tomates - 1886
Van Gogh - Still life with mackerels and tomates - 1886

Paul Klee - Fish in the deep - 1921
Paul Klee - Fish in the deep - 1921

Vladimir Lubarov - 1944-
Vladimir Lubarov - 1944-

Vladimir Lubarov - 1944-
Vladimir Lubarov - 1944-